niedziela, 5 lutego 2017

Gołąbki inaczej..

Jest kilka potrwa, które kojarzą mi się z moją babcią, kiedy to jeszcze mogła wspaniale gotować...
Pierogi z grzybami, ruskie, placki ziemniaczane, kanapki z mortadelą i cebulką oraz Gołąbki.
No i dziś o tych ostatnich, o ile uwielbiam gołąbki o tyle nie zawsze jest czas by je zrobić, także szybszą ich wersją są kotleciki z kapustą juz w środku..

Składniki:
500 gram mięsa z piersi z kurczaka i indyka 
1/4 części kapusty u mnie kapusta pekińska
4 marchewki
zioła: kminek, papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
1 mała cebulka 
olej do smażenia 
przecier pomidorowy 0,5l

Marchewkę, kapustę drobno szatkuje. Mięso mielone mieszam z ziołami dodaje kapustę, 3/4 marchewki,czosnek.
Formuje kuleczki, obsmażam na patelni z każdej strony.

Na dużej patelni podsmażam drobno posiekaną cebulkę oraz marchewkę, smażymy chwile .
Następnie dodaje przecier pomidorowy i doprawiam do smaku ziołami. wkładam kuleczki  z mięsa do sosu i pod przykryciem duszę około 30 min na średnim ogniu.
Podaję z ryżem.







0 komentarze :

© Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena