Składniki: 1 porcja
7 kotletów sojowych suchych
kilka liści sałaty lodowej
2 pomidory
3/4 szkl. groszku konserwowanego
1/2 cebuli
2 małe ogórki
2 plasterki sera żółtego
garść ziaren słonecznika
na sos winegret:
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka octu winnego
3 łyzki oliwy z oliwek
3 łyżki wody gazowanej
1/2 łyżeczki musztardy np. djon
sól, cukier, pieprz
Kotlety sojowe namaczamy w gorącej wodzie, az napęcznieją i zrobią się miękkie.Następnie smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Kroimy w paski.
Warzywa rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni aż nabiorą koloru.
Sos: wszystkie płynne składniki przelewamy do shaker'a ( jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy słoik z przykrywką) czosnek rozdrabniamy i dodajemy go do sosu. Wszystko razem energicznie wstrząsamy przez kilka minut aż składniki się połączą.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i na wierz sypiemy uprażone ziarna słonecznika.
1 komentarze :
Sałatka jest bardzo oryginalna. Od czasu do czasu warto ją zjeść, ze względu na właściwości soi. Mój przepis: -> sałatka z kotletów sojowych
Prześlij komentarz