poniedziałek, 22 września 2014

Pasztet Wegetariański

pasztety wegetariańskie gdyby nie fakt że przygotowywanie ich wymaga sporo czasu mogłabym je piec a właściwie jeść codziennie...uwielbiam je..
Wczoraj przygotowałam całą brytfankę a dziś nie ma po niej śladu a miałam mieć go na cały tydzień ;(

A co najlepsze ja zjadłam niewielki kawałek a moja mięsożerna rodzinka która z pogardą przechodzi obok produktów sojowych zjadła większą część...

Pasztet te jest wykonany z soji oraz grochu łuskanego z dodatkiem cukinii oraz marchwi, jest drobno mielony, a więc równie dobrze może być traktowany jako pasta do kanapek.




Składniki:

1 szklanka połówek czerwonej soczewicy
1 szklanka grochu łuskanego
1 cukinia
1 marchew
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
2 jajka
1 szklanka niepełna maki ryżowej (tak by zagęścić konsystencje pasztetu...osoby nie będace na diecie bezglutenowej mogą użyć bułki tartej lub płatków owsianych zmielonych)
przyprawy: sól morska. pieprz, rozmaryn, chilli, kolendra
1 garść ziaren słonecznika
olej rzepakowy do smażenia








Soczewicę oraz groch płuczemy aż woda będzie czysta. Następnie gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie mielimy przez maszynkę.















Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez okolo 5 min. az warzywa puszczą wodę.


















Cebule, czosnek oraz chilli kroimy w plasterki, i podsmażamy na złoty kolor.

Warzywa przekładamy do maszynki do mielenia i również mielimy.













Zmieloną masę doprawiamy do smaku przyprawami. dodajemy słonecznik, mąkę, jajka i bardzo dokładnie mieszamy.

Przekładamy do brytfanki, która wkładamy do większej brytfanki wypełnionej wodą.

Pieczemy około 60-80 min w tem. 180 st.




















0 komentarze :

© 2025 Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena