Wczoraj przygotowałam całą brytfankę a dziś nie ma po niej śladu a miałam mieć go na cały tydzień ;(
A co najlepsze ja zjadłam niewielki kawałek a moja mięsożerna rodzinka która z pogardą przechodzi obok produktów sojowych zjadła większą część...
Pasztet te jest wykonany z soji oraz grochu łuskanego z dodatkiem cukinii oraz marchwi, jest drobno mielony, a więc równie dobrze może być traktowany jako pasta do kanapek.
Składniki:
1 szklanka połówek czerwonej soczewicy
1 szklanka grochu łuskanego
1 cukinia
1 marchew
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
2 jajka
1 szklanka niepełna maki ryżowej (tak by zagęścić konsystencje pasztetu...osoby nie będace na diecie bezglutenowej mogą użyć bułki tartej lub płatków owsianych zmielonych)
przyprawy: sól morska. pieprz, rozmaryn, chilli, kolendra
1 garść ziaren słonecznika
olej rzepakowy do smażenia
Soczewicę oraz groch płuczemy aż woda będzie czysta. Następnie gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie mielimy przez maszynkę.
Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez okolo 5 min. az warzywa puszczą wodę.
Cebule, czosnek oraz chilli kroimy w plasterki, i podsmażamy na złoty kolor.
Warzywa przekładamy do maszynki do mielenia i również mielimy.
Zmieloną masę doprawiamy do smaku przyprawami. dodajemy słonecznik, mąkę, jajka i bardzo dokładnie mieszamy.
Przekładamy do brytfanki, która wkładamy do większej brytfanki wypełnionej wodą.
Pieczemy około 60-80 min w tem. 180 st.
0 komentarze :
Prześlij komentarz