Dostępne na rynku gotowe mieszanki mąk tzw. miksy ułatwiają życie ale co zrobić gdy nie mamy aktualnie takiej mieszanki, albo nie chcemy ich używać w naszej kuchni.
Ja mam za sobą wiele prób przy użyciu mąk bezglutenowych niektóre z nich to kompletne porażki ale czasami tak jak dziś to wielkie zaskoczenie i przepis do zapamiętania ;) i dotyczy to zarówno naleśników, pizz czy tez ciast, nadal poszukuje idealnego przepisu na ciasto pierogowe bez użycia mixów...
Dziś ciasto naleśnikowe z użyciem tylko mąki ryżowej.
Składniki:
250 gram mąki ryżowej
500 ml mleka 2%
2 jajka
sól lub cukier w zależności do czego są nam potrzebne.
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i pozostawiamy na min. 15 min. Idealna konsystencja ciasta to gęstość śmietany więc jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki i odwrotnie..
Smażymy na rozgrzanym oleju bardzo cienkie naleśniki, wtedy nie będą sie nam łamać w czasie zawijania.
2 komentarze :
Dziękuję...i za link do bloga na pewno się przyda...bo już widzę jakie cudne rzeczy tworzysz..
wreszcie znalazłam przepis na naleśniki z mąki ryżowej! super <3
Prześlij komentarz