A w związku z tym że weekend to i mogę trochę pogotować...Chciałam sie dziś zmierzyć z tortillą rzecz jasna bezglutenowa, ale nie jest to prosty temat i chyba powoli tracę nadzieje że w domu można ją przygotować...Zostają tylko te gotowe do kupienia w sklepie.
Z pomysłu na tortille wyszły naleśniki bardzo pyszne dodam tak na marginesie...;)
Składniki; 4 szt.
50 gram mąki kukurydzianej
50 gram miksu Kucharz Balviten
1 jajko
1 szklanka mleka tj około 250 ml.
1/2 szkl. gazowanej wody
szczypta: soli morskiej, rozmarynu
Farsz:
3 liście sałaty
1 pomidor
1/2 cebuli
1 gruby plaster sera feta
2 łyżki tuńczyka w oleju lub sosie własny wg upodobań
6 oliwek
1 jajko
Sos:
1 łyżka jogurtu
1 łyżka keczupu ostrego
1/2 łyżki majonezu
ulubione zioła do sałatek
Składniki na ciasto łączymy i dokładnie mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste dodajemy trochę więcej wody, natomiast jeśli za rzadkie to dodajmy więcej maki kukurydzianej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wszystkie warzywa rozdrabniamy na drobne kawałki. Następnie mieszamy w misce. Jajko kroimy w plastry. Tuńczyka nie dodajemy do warzyw.
Składniki na sos łączymy ze sobą i dodajemy do naszej sałatki.
Na naleśniki nakładamy sałatkę połączona z sosem następnie tuńczyka oraz jajko. Powtarzamy czynność na wszystkich naleśnikach.
0 komentarze :
Prześlij komentarz