kilka słów o przepisie którym za chwilę się podzielę...otóż...ciasto wyrabia się dość łatwo i szybko zaraz po ugotowaniu jest mięciutkie, natomiast nie nadaje się do odgrzewania ponownie w wodzie, ale na patelni przy udziale oleju...jeśli chcemy przygotować większa ilość pierogów to proponuje je ugotować a następnie na lnianej ściereczce osuszyć i zawinąć tak by nie dotykały się na wzajem i wraz ze ścierką umieszczamy w pojemniku, który następnie możemy zamrozić...Odgrzewamy na patelni.
Składniki na ciasto:około 30 pierogów
200 gm maki gryczanej
100 gram skrobi ziemniaczanej
2 łyzki oleju
250 gram wrzątku
sól
Farsz:
2 szkl. soi
2 szklanka przeciery pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
cebula olej do smażenia
papryczka słodka, rozmaryn sól morska, bazylia
Ciasto:
Do miski przesypujemy obie mąki olej oraz wrzątek chwilę mieszamy drewnianą łyżką, gdy lekko ostygnie zagniatamy energicznie ciasto. dzielimy na dwie części 1 z części wyrabiamy drugą natomiast przykrywamy ścierką i odłamy w ciepłe nie gorące miejsce...
Wałkujemy. Wycinamy krążki i nakładamy farsz...brzegi ciasta smarujemy delikatnie wodą i zagniatamy...
Farsz:
Soje namaczamy w wodzie przez min. 12 godz, Gotujemy.
Ostudzoną soję mielimy w maszynce do mięsa.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy rozdrobniony czosnek papryczkę chilli oraz cebulę, chwile podsmażamy dodajemy zmielona soje, przecier pomidorowy oraz przypraw. Przykrywamy pokrywką i chwile smażymy okolo 10 min. na średnim ogniu.
3 komentarze :
No nareszcie bez jajek i gumy .Dzieki!
Rozumiem, ze gotuje sie je w osolonej wodzie tak jak te z maki pszennej?
Gotuje sie tak samo, oczywiście...Natomiast nie nadaja się do ponownego odgrzewania w wodzie, bo sie rozpadną jedynie na patelni ( tak jak opisałam powyżej w poście)
Prześlij komentarz