Nasiona dostarczają też cennych witamin, przede wszystkim A, E oraz grupy B. Sezam zawiera fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom złego cholesterolu, chroniące przed chorobami serca i zapobiegające rakowi prostaty. Unikatowe składniki - sezamol i sezamolina to naturalne przeciwutleniacze. Jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, podnoszące poziom energii, zwiększające odporność i wspomagające działanie systemu immunologicznego. (kuchnia.wp..pl)
Składniki:
1 szklanka sezamu
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Sezam prażymy na patelni ale uwaga musi się on delikatnie zarumienić jeśli przeciągniemy prażenie tahini będzie gorzkie.
tak uprażony sezam przekładamy do blendera kielichowego lub ręcznego...Mój kielichowy sobie nie poradził.
Blendując nasionka sezamu dolewamy powoli olej kokosowy. i miksujemy na najwyższych obrotach dając odpocząć trochę blenderowi. miksujemy do momentu uzyskania jednolitego sosu.
0 komentarze :
Prześlij komentarz