Składniki na 1 dużą porcję.
250 gram ryby
50 gram kaszy ważonej na sucho
kawałek pora około 10 cm.
100 gram pieczarek
25 gram fasoli oraz kukurydzy konserwowej
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła do ryby
Rybę myję suszę ręcznikiem papierowym, posypuje ziołami bez tłuszczu i owijam folią aluminiową. Piekę w piekarniku około 20 min w tem 200 st. Możemy ją przygotować w parowarze lub też usmażyć na patelni jeśli nie musimy uważać na tłuszcze.
Pieczarki i por kroję w plasterki i na 1 łyżce oliwy smażę aby lekko się zarumieniły. Pod koniec dodaję fasolę oraz kukurydzę. doprawiam do smaku.
Kaszę jaglaną prażymy tj. w garnku o grubym dnie wsypujemy kaszę suchą, nie mytą...I prażymy, ciągle mieszając aż poczujemy orzechowy zapach wtedy dolewamy zimnej wody na tyle by przykryć wierz kaszy tak około 3 cm powyżej powierzchni kaszy...Gotuje aż wchłonie się cała woda...płuczę pod zimną wodą..tak przygotowana kasza nie ma smaku goryczki, jest sypka.
10 komentarze :
Wygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :).
Zaczynam Cię obserwować, bo przy moich ograniczonych zdolnościach kucharskich Twoje pomysły na pewno mi się przydadzą :).
Pozdrawiam!
ostatnio za mną chodziło takie danie... jak Ty mnie zawsze rozumiesz :D
Staram się...choć Twoje dania bardziej do mnie przemawiają :-*
Świetna inspiracja na dzisiejszy obiad - lecę do sklepu po produkty :)
jedna prośba.. nie piszemy 25 gram, tylko 25 gramów. przecież sama nie ważysz "50 kilogram"? ;>
Ale jak widzę zrozumiałeś czy też zrozumiałaś o co chodzi tylko czemu anonimowo :-) haha widzisz z ludźmi którzy mają najwięcej do powiedzenia jako anonimowi śmieszą mnie tylko...
Ale jak widzę zrozumiałeś czy też zrozumiałaś o co chodzi tylko czemu anonimowo :-) haha widzisz z ludźmi którzy mają najwięcej do powiedzenia jako anonimowi śmieszą mnie tylko...
Jakiej średnicy ma być garnek do gotowania kaszy żeby 3 cm wody ponad nie była anie za dużo ani za mało?
Nie ma znaczenia chodzi tylko o to by kasze zalać wodą na tyle by tak mniej więcej woda była powyżej kaszy, żeby podczas gotowania ta kasza wchlonela całość cieczy...
Nie ma znaczenia chodzi tylko o to by kasze zalać wodą na tyle by tak mniej więcej woda była powyżej kaszy, żeby podczas gotowania ta kasza wchlonela całość cieczy...
Prześlij komentarz