poniedziałek, 11 sierpnia 2014

makaron ryżowy smażony z warzywami

Kiedyś uwielbiałam kuchnie azjatycką no ale teraz niestety muszę uważać na to co spożywam, natomiast uważam że żaden europejczyk nie jest w stanie tak dodać składniki i tak to przygotować żeby wyszło to tak jak prawdziwemu Azjacie...

W domowym zaciszu można próbować z europeizować danie chińskie, od jakiegoś czasu jestem zakochana w makaronie ryżowym i przemycam go do dań typu włoskiego, bo w sumie tej kuchni najbardziej mi brakuje w diecie...Makarony bezglutenowe po pierwsze ciężko jest dostać, po drugie nie ukrywajmy do tanich nie należą, a nie zawsze mamy czas czy też chęci by samemu przygotować makaron.   A makaron ryżowy nie wymaga gotowania także duża oszczędność czasu...

Dziś naszła mnie ogromna chęć na warzywa smażone właśnie z makaronem...


Składniki: 2 porcje

2 garści fasolki szparagowej
1/2 cukinii
4 różyczki brokułu
1 marchew
1/2 papryki zielonej
5 pieczarek
6 kotletów sojowych
olej rzepakowy do smażenia
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki grube
sos chilli 


Bulion zagotowujemy wrzucamy fasolkę i gotujemy około 5 min. pod koniec wrzucamy brokuł i chwile gotujemy. Odcedzamy warzywa pozostawiając bulion w którym zanurzamy kotlety sojowe przykrywamy pokrywką i pozostawiamy aż całkowicie zmiękną.


Wszystkie warzywa kroimy w słupki.

W woku rozgrzewamy olej wrzucamy naszą fasolkę oraz marchew smażymy aż się zarumienią następnie dodajemy cukinię, paprykę, pieczarki, brokuł oraz pokrojone w paski kotlety sojowe smażymy. Dodajemy makaron moj nie wymagał wcześniejszego gotowania więc dodaje go od razu do warzyw i smażę na małym ogniu aż makaron zrobi sie miękki.  Dodajemy sos chilli według uznania i ostrości sosu.

Smacznego!!







2 komentarze :

amandaricci.butikzprzepisami pisze...

Fajny przepis na lato! Pozdrowienia od blondynki :)

Olka pisze...

O to są zdecydowanie moje smaki.

© Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena