W domowym zaciszu można próbować z europeizować danie chińskie, od jakiegoś czasu jestem zakochana w makaronie ryżowym i przemycam go do dań typu włoskiego, bo w sumie tej kuchni najbardziej mi brakuje w diecie...Makarony bezglutenowe po pierwsze ciężko jest dostać, po drugie nie ukrywajmy do tanich nie należą, a nie zawsze mamy czas czy też chęci by samemu przygotować makaron. A makaron ryżowy nie wymaga gotowania także duża oszczędność czasu...
Dziś naszła mnie ogromna chęć na warzywa smażone właśnie z makaronem...
Składniki: 2 porcje
2 garści fasolki szparagowej
1/2 cukinii
4 różyczki brokułu
1 marchew
1/2 papryki zielonej
5 pieczarek
6 kotletów sojowych
olej rzepakowy do smażenia
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki grube
sos chilli
Bulion zagotowujemy wrzucamy fasolkę i gotujemy około 5 min. pod koniec wrzucamy brokuł i chwile gotujemy. Odcedzamy warzywa pozostawiając bulion w którym zanurzamy kotlety sojowe przykrywamy pokrywką i pozostawiamy aż całkowicie zmiękną.
Wszystkie warzywa kroimy w słupki.
W woku rozgrzewamy olej wrzucamy naszą fasolkę oraz marchew smażymy aż się zarumienią następnie dodajemy cukinię, paprykę, pieczarki, brokuł oraz pokrojone w paski kotlety sojowe smażymy. Dodajemy makaron moj nie wymagał wcześniejszego gotowania więc dodaje go od razu do warzyw i smażę na małym ogniu aż makaron zrobi sie miękki. Dodajemy sos chilli według uznania i ostrości sosu.
Smacznego!!


2 komentarze :
Fajny przepis na lato! Pozdrowienia od blondynki :)
O to są zdecydowanie moje smaki.
Prześlij komentarz