Zauważcie, że ciasto zawiera tylko miód więc dla niektórych osób może być to nie wystarczająca ilość słodyczy ;) ale możecie sobie dosłodzić cukrem lub większa ilością miodu...
Ciasto wyszło puszyste, wilgotne dla mnie bomba...
Składniki:
na tortownice około 30 cm. , użyłam szklanki pojemności 280 ml
5 jajek
1/2 szkl oleju rzepakowego
1 szkl mleka 2%
3 łyżki miodu
2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl mielonych migdałów
2 średnie marchewki około 300 g
Marchewki ścieramy na tartce o małych oczkach.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy.
Wszystkie składniki "suche" mieszamy razem, w oddzielnej misce mieszamy wszystkie składniki "mokre" oraz miód miksujemy chwilę. Następnie "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy drewniana łyżką ( NIE MIKSUJEMY) . Delikatnie mieszamy. Dodajemy marchew i ubite białka, mieszamy...
Tortownicę smarujemy masłem, obsypujemy mąką, przelewamy nasza masę i pieczemy około 25 min w tem. 200 st. a następnie 15 min. 150 st.
14 komentarze :
Smakowite połączenie ;))
jaka soda oczyszczona jest bez glutenu?
N a oficjalnej stronie Dr. Oetker napisane jest że soda oczyszczona nie zawiera glutenu...
Natomiast ja nie reaguje alergicznie na śladowe ilości, próbowałam drożdży dr. Oetkera oraz kilku innych produktów także nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów...;) pozdrawiam
Dziękuję :-*
ciasto wygląda naprawdę smakowicie...mimo że ja również nie zauwazylam u siebie żadnych objawów przy spożywaniu produktów gdzie na opakowaniu sa sladowe ilości glutenu, ale znam osoby których tak niewielka ilość uczula...natomiast soda oczyszczona dr. oetkera pozbawiona jest glutenu...
Piękne to ciasto, ale oblane czekoladą, mniam ...
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.
Czekolada tylko do zdjęcia....:-) polewa to kakao, mleko i masło...
Wygląda na cudownie mięciutkie :)
Wygląda bosko. Musze wypróbować ten przepis, bo uwielbiam ciasta marchewkowe
Pyszne :-)
Boskie - robię po raz kolejny - prosił mnie mój chłopak który jest na diecie bezglutenowej.
mam pytanko ?dlaczego tak dużo proszku do pieczenia i jeszcze soda łącznie 4 łyżeczki to na prawdę dużo ...
ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie czy to dużo czy to mało...może głównie dlatego ze maki są bezglutenowe nie pszeniczne...przepis nie jest mojego autorstwa znaleziony na blogach angielskich tylko lekko zmodyfikowany przeze mnie...;)
Prześlij komentarz