Najbardziej odpowiednie do takich deserów sa owoce w galaretce, nie sa one zmiksowane na papkę ale kawałki owoców sa widoczne...dlatego własnie postanowiłam zaryzykować i zrobić 3 słoiczki takich owoców...miałam nadwyżkę w postaci porzeczek także ryzyk fizyk...dla mnie konsystencja i smak są jak najbardziej odpowiednie...
Składniki na 3 słoiki pojem. 300 ml.
1 kg porzeczki czerwonej
1 galaretka
1 cukier żelujący około 70 g
Porzeczki gotujemy około 10 min. aż puszczą sok ale zachowają jeszcze swój kształt.
Odstawiamy garnek na bok dodajemy galaretkę i cukier żelujący i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do słoików i mocno zakręcamy...
Do garnka nalewamy wody i podgrzewamy delikatnie, gdy woda będzie juz ciepła ale nie gorąca wkładamy nasze słoiki pokrywkami do dołu i gotujemy około 10 min.
Proszę zwrócić uwagę że przepis nie zawiera cukru ja nie lubie ale wy jak najbardziej możecie go dodać...
0 komentarze :
Prześlij komentarz