poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Frużelina porzeczkowa

Nie lubię dżemów ani tego typu rzeczy przede wszystkim te sklepowe są dla mnie za słodkie, ale czasami gdy przygotowuje jakiś deser przydają się owoce które nie sa dostępne cały rok...

Najbardziej odpowiednie do takich deserów sa owoce w galaretce,  nie sa one zmiksowane na papkę ale kawałki owoców sa widoczne...dlatego własnie postanowiłam zaryzykować i zrobić 3 słoiczki takich owoców...miałam nadwyżkę w postaci porzeczek także ryzyk fizyk...dla mnie konsystencja i smak są jak najbardziej odpowiednie...

Składniki na 3 słoiki pojem. 300 ml.

1 kg porzeczki czerwonej
1 galaretka
1 cukier żelujący około 70 g


Porzeczki gotujemy około 10 min. aż puszczą sok ale zachowają jeszcze swój kształt.
Odstawiamy garnek na bok dodajemy galaretkę i cukier żelujący i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do słoików i mocno zakręcamy...
Do garnka nalewamy wody i podgrzewamy delikatnie, gdy woda będzie juz ciepła ale nie gorąca wkładamy nasze słoiki pokrywkami do dołu i gotujemy około 10 min.

Proszę zwrócić uwagę że przepis nie zawiera cukru ja nie lubie ale wy jak najbardziej możecie go dodać...






Porzeczkowo mi 2014 Przetwory

0 komentarze :

© Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena