Dziś naszła mnie olbrzymia ochota na Tortille z warzywami...Bezglutenowa tortilla się skończyła, a do sklepu mam za daleko, i dlatego z lenistwa postanowiłam samej spróbować...
A co wyszło..,Tortilla miała przyjemny smak ziół bo dodałam ich trochę, nie była twarda, ale przy zawijaniu zwłaszcza ciepłej trzeba było postępować ostrożnie, ale gdy juz przestygła lepiej się nam współpracowało...
smakiem i wyglądem odbiega od oryginału, ale w warunkach domowych przyznajmy sobie szczerze nie da sie przygotować ideału...jak na pierwszy raz jestem zadowolona, bo była smaczna , mimo ze wygląd nie powala...
Składniki: na 6 placków
6 czubatych łyżek maki kukurydzianej
1/2 szkl. mąki gryczanej
1 jajko
1/2 szkl. gorącej wody
Mąkę gryczana i kukurydzianą wraz z jajkiem mieszamy, dodajemy wrzątek i mieszamy na początek drewnianą łyżką by sie nie poparzyć, następnie wyrabiamy ciasto...wkładamy na 30 min. do lodówki...formujemy małe kulki nie większe niż mandarynki. rozwałkowujemy.
Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie dodajemy olej rzepakowy i smażymy...pierwszy placek traktujemy jako próbę czy patelnia i tłuszcz są wystarczająco rozgrzane. Później już nie będzie problemu z przewracaniem. Smażymy aż pojawią sie brązowe bąble.
5 komentarze :
mniaaam.... już więcej tu nie wchodzę, bo umieram na ślinotok! :)
Dziękuję....w takim razie zapraszam częściej..n:-D
Ciekawa tortilla, warto spróbować :)
Spróbuj białej mąki kukurydzianej. Jest dość droga niestety (u nas, bo np. w Gruzji kosztuje grosze) ale dużo lepsza od tej zwykłej i doskonała własnie do tortilli.
Zapraszam też do mnie http://zdrowozakrecona.blogspot.com/
dziekuje za podpowiedz...nie spotkałam się z taka mąką...a bloga na pewno odwiedzę ;) uwielbiam podglądać fanatyków gotowania...;)
Prześlij komentarz