niedziela, 18 stycznia 2015

Makaron z grochu z warzywami po chińsku

Pyszny szybki i lekki obiad dla miłośników kuchni azjatyckiej...


Składniki na 2 porcje:

100 gram makaronu typu chińskiego z grochu ja użyłam firmy Diamond Brand
1/2 pojedynczej piersi z kurczaka( opcjonalnie)
1/4 papryki
szklanka mieszanki marchew- groszek
1 duży ząbek czosnku
5 pieczarek
pół puszki pomidorów krojonych
mieszanka ziół do potraw chińskich
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 garść pestek słonecznika
opcjonalnie ser feta
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10 min.

Na patelni a najlepiej w woku podgrzewamy oliwę z czosnkiem, dodajemy pokrojone pieczarki oraz mieszankę groszku z marchewką i pokrojony filet z kurczaka smażymy aż lekko się zarumienią, następnie dodajemy paprykę chwile smażymy az lekko zmięknie, dodajemy pomidory, zioła oraz sosy sojowe. Smażymy około 5 min. Pod koniec smażenia dodajemy makaron. Zdejmujemy patelnie z gazu przykrywamy ją pokrywka i odstawiamy na 5 min. az wszystko ładnie sie połączy.

Pestki słonecznika prażymy i posypujemy nim danie...















2 komentarze :

Ania_S pisze...

Uwielbiam takie warzywne dania (ale bez mięsa), a makaronu z grochu nigdy nie jadłam i muszę poszukać w sklepach :P Danie wygląda bardzo smakowicie :)

Unknown pisze...

polecam...u mnie mięso gości baaardzo rzadko walczę z tym by calkowicie je wyeliminować...Natomiast makaron jest dośc łatwo dostępny w dziale z kuchnią azjatycka a w smaku przypomina makaron ryżowy...Makaron ryżowy ma wysoki IG około 70 natomiast ten bardzo niski bo tylko 35 IG..Pozdrawiam

© 2025 Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena