środa, 10 grudnia 2014

Jajka Faszerowane Pieczarkami

Witajcie Kochani...Juz zaczęliście przygotowania do świąt, u mnie ruszyły dziś nad ranem...wracając z pracy około 2 w nocy jakoś nie bardzo miałam ochotę zasnąć więc zaczęłam buszować po szafkach w kuchni, sprawdzając daty ważności itp. wiec w końcu doszło do tego że posprzątałam wszystkie półki i półeczki ;)

Ostatnio namnożyło się u mnie trochę chorób i dolegliwości, testy alergiczne dopiero przede mną natomiast z powodu dużego wahania cukru postanowiłam go trochę uspokoić i przejść na dietę gdzie głównym miernikiem jest Indeks Glikemiczny.
Kolejnym sporym kłopotem dla mnie jest niewydolność żylna...tak sobie myślę że wszystkie moje grzechy młodości własnie zaczynają mieć skutki w życiu obecnym.
Wiec trzeba jeszcze bardziej zacząć o siebie dbać.

Ale wracając do tematu bardziej kulinarnego...Moje śniadanko:

Składniki

6 jajek 
10 -15 pieczarek
ząbek czosnku
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1/2 małej cebuli
1 łyzka oleju rzepakowego
2 łyzki jogurtu greckiego
szczypta soli morskiej, pieprzu oraz curry


Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół wyjmujemy żółtka i przekładamy do salaterki.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni aż do zarumienienia. Przekładamy do żółtek pozostawiając kilka do posypania.

Pieczarki cebulę oraz czosnek kroimy na bardzo drobne kawałki i smażymy ( ja lubię mocno przysmażone).

Żółtka, słonecznik oraz smażone pieczarki mieszamy, doprawiamy jogurtem oraz przyprawami.



Niski IG czyli świadome odżywianie Lekkie Święta

1 komentarze :

Unknown pisze...

Samkowicie się prezentują te jajka, idealne na przystawke jak ktoś przyjdzie, wypróbuję!

© Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena