Składniki 2 porcje około 15 cm każda
Ciasto:
200 gram mąki ( mix uniwersalny bezglutenowy) lub zwykła mąka pszenna
100 gram masła prosto z lodówki
szczypta suszonego rozmarynu, soli morskiej
1 jajko
3 łyżki wody
Farsz:
300 gram pieczarek
20 gram grzybków mun
1 cebula
ząbek czosnku
sos:
2 łyżki rozdrobnionego szpinaku
50 ml. jogurtu naturalnego
2 jajka
sol morska, pieprz ziarnisty, chilli
olej rzepakowy do smażenia
100 gam sera żółtego

Grzybki Mun wrzucamy na 10 min. do gorącej wody pod przykryciem. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka.
Na patelnie wlewamy olej, następnie dodajemy pieczarki, cebule czosnek oraz grzybki mun wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki...Smażymy aż wszystko się lekko zarumieni...
Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je, dodajemy jogurt oraz szpinak już rozmrożony i odciśnięty z wody na koniec doprawiamy przyprawami oaz startym serem i mieszamy...
Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części ( lub jedna duża porcja tarty) i rozwałkowujemy dodajemy 3/4 farszu z grzybów zalewamy sosem i posypujemy pozostałą częścią grzybów.
Końce ciasta zawijamy do góry.
Pieczemy około 25 min. w tem 180 st.
4 komentarze :
Wygląda obłędnie, piszesz, że tylko grzybki i szpinak, ale często potrzeba właśnie tylko kilku idealnie wpasowanych składników do fantastycznego posiłku.
Dziekuje serdecznie...ja uwielbiam grzyby pod kazdą postacią...i gdyby ktoś mi je podał tylko usmażone bez niczego zajadałabym się jak dziecko...;)
O mamo! Ale pyszności!
Zapraszam do siebie :)
dziękuje, i za zaproszenie również ;)
Prześlij komentarz