czwartek, 24 marca 2016

Ciasto marchewkowe

Zdecydowanie nowe nawyki żywieniowe zagościły u nas na dobre...Zamieniliśmy niezdrowe ciasta pełne cukru i pszennej maki na zdrowsze zamienniki a mozna je zrobić niemal ze wszystkiego dynia kasza jaglana, buraki, fasola czy tak jak dziś marchewka...

Zrobiłam małą porcje bo ciekawa byłam czy mi posmakuje, posmakowało i pędzę robić dużą blachę...Ciasto wyszło puszyste i mięciutkie...

Składniki:  cała porcja 1050 kcal B/32 T/46 W 125

350 gramów startej marchewki na najmniejszych oczkach
3 jajka
niepełna szkl. poj. około 300 ml mąki u mnie ryżowa 
płatki owsiane do posypania (opcjonalnie)
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
1 duża czubata łyżka oleju kokosowego



Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku mieszamy (łyżką) dodajemy startą marchewkę z sokiem powstałym. I resztę składników wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki u mnie keksówka  i pieczemy około 30 40 min. w tem. 180 st.







1 komentarze :

Unknown pisze...

Pychotka! Uwielbiam ciasta marchewkowe w każdej postaci :)

© Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena