poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Placki ziemniaczane nadziewane cukinią



Jest kilka klasyków polskiej kuchni jednym z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja proponuje trochę zmodyfikowana wersje czyli placki ziemniaczane z nadzieniem z cukinii w sosie pieczarkowym


Składniki:
w całej porcji 1400 kcal  B29,5/ T 36/W 255
w 100g. 123 kcal  B 2,6 /T 3,1/ W 23

1 kg. ziemniaków
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól, pieprz
1 jajko
4 łyzki maki ziemniaczanej
olej rzepakowy do smażenia
2 średniej wielkości cukinie



Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce czy tez w maszynce do warzyw. 
Odlewamy sok z ziemniaków dodajemy sól pieprz i 2 ząbki czosnku oraz mąkę. 
Cukinię ścieramy podobnie jak ziemniaki tylko że na maszynce o większych oczkach.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cukinię z dodatkiem ząbka czosnku.
 Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju nakładamy ziemniaki smażymy chwile aż lekko się zetną. 
Nakładamy 1 łyżkę usmażonej cukinii na środek placka.
 Na następnie na tak przygotowany placek nakładamy (od razu) następna warstwę ziemniaków. 
Powtarzamy czynność do zużycia składników. pieczarki z dodatkiem czosnku podsmażamy na maśle lub oleju dodajemy pokrojona cebulę. i smażmy chwilę aż wszystko się ładnie zarumieni dodajemy śmietanę, przyprawy ja dodatkowo użyłam lubczyku. Dokładnie mieszamy. 









6 komentarze :

FitHealthyLife pisze...

Oj, nie lubię placków :)

Ferrivia pisze...

wygląda pysznie :)

Unknown pisze...

ciekawy przepis, mama w dzieciństwie robiła podobne tylko z mięsem :)

mopswkuchni pisze...

Świetne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.

Kosmetyki Młodzieżowe pisze...

Ale pysznie wygląda! :)

Unknown pisze...

Są pyszne, ale podobnie smakuje mi przepis zdietomat.pl, na kuleczki amarantusowo-kokosowe.

© Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena