poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Mleko owsiane

Każdy kto choć raz miał styczność z mlekiem roślinnym wie jak pysznym sa zamiennikiem mleka krowiego. Mimo że pyszne to dość drogie i choć w większych miastach nie jest kłopotem ich zdobycie o tyle już np na wakacjach w osiedlowych sklepikach jest sztuką wręcz niemożliwą do osiągnięcia.
A ich przygotowanie nie jest ani zbyt trudne ani skomplikowane.

Mleko owsiane:

200 gramów płatków owsianych
1.5 litra wody 

Płatki zalewamy wodą. Odstawiamy na cała noc do lodówki. Następnie blenderujemy. Na sitko układamy gazę, wlewamy nasze mleko i odsączamy mleko...Pozostałą pulpę owsiana możemy użyć do zrobienia ciasteczek owsianych ( jedna propozycja już jest na blogu a kolejna  za kilka postów) ;)




1 komentarze :

Sylwia pisze...

Super Ci to wyszło, musi być pyszne! A propos cen mlek roslinnych, będąc niedawno w Polsce była faktycznie zaskoczona, że np mleko dream rice organic ja kupuję w UK za funta podczas gdy w polsce kosztuje 11 zł. Mleka roślinne sa więc chyba w Polsce towarem ekskluzywnym, podczas gdy w Anglii bardzo popularnym i niedrogim.

© Moje życie po trzydziestce , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena